top of page

NEDEN KİTAP DOSTU ÇOCUKLAR YETİŞTİRMELİYİZ?

Kitap okumanın çocukların öncelikle zihinsel gelişimlerine, daha sonra da sosyal ve ahlaki gelişimlerine çok önemli katkılarının olduğunu uzun yıllardır biliyoruz. Her geçen gün yapılan araştırmalar ile çocuk gelişimi hakkında birçok yeni bilgi öğrendiğimiz gibi bu konuda da önemli veriler ortaya çıkıyor.


Son zamanlarda yapılan geniş çaplı bir araştırmada aile tipleri ve bunun evde konuşulan kelime sayısı arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmaya göre kitap okunmayan, aileleriyle ihtiyaçlarının giderilmesi dışında vakit geçirmeyen çocuklar ile kitap okunan, aileleriyle kaliteli sohbet etme şansı bulan çocuklar karşılaştırılmıştır. İlk gruptaki çocukların 3 yaşına geldiğinde 15 milyon kelime, ikinci gruptakilerin ise 45 milyon kelime duyduğu gözlemlenmiş , ortaya çıkan fark ise 30 milyon kelime farkı olarak açıklanmıştır. Bu sonuç ile çocuk gelişimi alanında önemli veriler elde edilmiştir. 30 milyon kelime farkının çocukların 3. sınıftaki yönerge alma, iletişim gibi becerilerini ve hatta dil bilgisi, matematik öğrenme yetilerini etkilediği görülmüştür.


IQ’yu dahi etkileyen bu kelime farkının oluşmaması için yapılabilecek en önemli şey; çocuklara doğdukları andan itibaren kitap okumaktır.


Gelin fazladan milyonlarca kelime duymanın önemini ve kitap okumanın çocuk üzerindeki etkilerini bir sonraki yazımızda madde madde inceleyelim. Yazıya ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.




Fotoğraf Jungle Kids Kitabevinde çekilmiştir.

38 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page