top of page

Kızıl Şehirde 60 Yıllık Bir Fuar

BOLOGNA ÇOCUK KİTAPLARI FUARI


İtalya'nın kızıl şehri Bologna'da her yıl uluslararası bir fuar düzenleniyor. Bu fuara illüstratörler, yazarlarlar, çevirmenler ve çocuk kitaplarına ilgi duyan bir çok kişi katılabiliyor. 2023 yılında 60. yılını kutladı. Bu yazıda her yıl bahar ayında İtalya'nın küçük bir şehrinde gerçekleşen fuar için birkaç detaydan bahsedeceğim. Ondan önce Yeni Şafak Gazetesi'nde yayınlanan yazımı buradan okuyabilirsin.


Bundan sonrası muhtemelen 2024 Fuarı için işimize yarıyacak. Orada karşılaşmak dileğiyle :)


Fuarın Bölümleri

Fuarın illüstratörler için önemli bir bölümü var. Burası illüstratör duvarı olarak geçiyor. Eğer çocuk kitapları çizen biriysen oraya çizimlerinden örnekler bırakabilirsin. Çiziminin yanına sana ulaşabilecekleri bir kartvizit koymayı da unutma. Ben çizer değilim ama incelemeyi çok sevdiğim yerlerden biri burası. Kartvizitler bile çok yaratıcı.



Büyük fuar alanında çevirmenler kafesi, yazar kafesi, illüstratör kafesi gibi yerler var. Buralarda seminerler düzenleniyor. Gitmeden websitesinden bunları inceleyebilir, gideceğin günleri seçebilirsin. 2023 yılında workshop bile vardı. Önceden kayıt olmadan seminerlere gidilebilir ama workshop için kayıt gerekli.





Kafeteryalar her bölümde sık sık karşımıza çıkıyor. Ayak üstü sadece kahve içip tatlı atıştırabileceğimiz yerler de var, masaya oturup dinlenebileceğimiz yerler de var.


Gitmeden Önce Birkaç Tüyo

Bilet almak şart mı?

Biletler satışa çıkınca websitesinden alıyorum genellikle. Vizeye başvuracaksanız o konuda da bilet size yardımcı olacaktır. Kapıdan bilet alanları da gördüm, son anda oradan da alabilirsiniz.


Hangi gün fuara katılalım?

4 gün süren fuara bir gün ya da tüm günler katılabiliyoruz. Biletin fiyatı da buna göre değişiyor. Ben genelde sadece kitap incelediğim için bir gün katılıyorum, iş bağlantısı kuranlar daha fazla güne ihtiyaç duyabilir.


İlk gün giderseniz çok renkli ve canlı bir ortam oluyor, üstelik kartpostal ve ayraç hediyeleri ile dolu bir çanta ile dönebilirsiniz. Son gün ise bomboş standlar bile görebilirsiniz. Fakat bu yıl son gün gitmenin uygun fiyatlı kitap almaya yaradığını fark ettim. Bazı standlar kitapları ülkelerine geri götürmemek için çok uyguna sattılar hatta hediye olarak bile verenler vardı. Valizle fuara gelen kişiler gördüğüm de hepsini stand sahibi sanmıştım fakat ellerimde kitap tutmaya yer kalmayınca anladım, çoğu kişi kitap almaya ayırmış son günü. Tek bir gün gidecekseniz son gün girişte çanta ve boyunluk bile (standart verilen bir hediye) bitmişti. Ama kitap almak isteyenler bu günü de değerlendirebilir.


Kitap severler Bologna'da başka ne yapabilir?

Kitap fuarına giden bir kişinin Bologna'da gezmeden dönmemesi gereken yerler var.


Bologna Üniversitesi

Avrupanın en eski üniversitesi olma özelliğine sahip. Dante, Erasmus gibi isimleri de ağırlamış, Umberto Eco'nun ders verdiği yer. Okulu, kütüphanesini ve ona bağlı müzeleri gezebilirsiniz. Bizim ülkemizdeki gibi zor değil, eğer ders yapılan bir bölümü değilse üniversitelerine rahatlıkla girip çıkabiliyorsunuz.


Sala Borsa Kütüphanesi

Biblioteca Salaborsa Bologna'nın en büyük meydanında yer alıyor. İtalya'nın da en tarihi kütüphanelerinden biri. Orta çağdan kalan el yazmaları olan hatta bir kısmında arkeolojik kalıntılar görebileceğimiz bir yer. Kütüphanenin çocuk bölümü de çok eğlenceli. Çalışan bayan Türk olduğumuzu öğrenince türkçe kitaplar da getirmişti bize. Çocuklarla vakit geçirmek için de uygun bir bölüm.



Libreria Giannino Stoppani

Sala Borsa'ya çok yakın bir kitapçı. Sadece çocuk kitapları satıyor. Kitap çeşitleri ve düzenlemesi çok güzel. Sanat kitaplarını her gittiğim de saatlerce inceledim.




32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

HOŞ GELDİN

Ben Heybe Psikoloji'nin kurucusu Kübra. Buraya eğitim ve kariyer alanında heybemde neler olduğunu yazmam gerektiğini düşünüyorum. Fakat bundan fazlası olduğumu da biliyorum. Bu nedenle önce resmi olar

Yazı: Blog2_Post
bottom of page