top of page
Yazarın fotoğrafıHatice Kübra Bektaş

Kar Oyunları

Kar oyunları çocukların gelişimine en büyük desteği sağlayacak duyusal faydalara sahiptir. Sıcak- soğuk hissi vermesi, karın dokusu, karda yürümenin vestibüler sisteme faydası gibi birçok açıdan çocukların duyu gelişimlerine yardımcı olur. Bu yazıda çocuğunuzun yaşına ve dokunsal hassasiyetine göre şekillendirebileceğiniz karla yapılabilecek oyun fikirleri yer almaktadır. Sadece kar topu oyunu bile çok eğlenceli ve çocuk gelişimine faydalı olsa da bilim ve sanat oyunları da bizim favorilerimiz.




  • Su dolu bir kaba bir kaç damla su katarak veya sulu boya kullanarak dışarıda kar boyayabilirsiniz.

  • Kartondan büyük ayaklar keserek kara iz bırakmayı deneyebilirsiniz. Bu dengede durmak açısında bedensel bir fayda sağlarken, kar gibi zor yürünen bir yüzeye büyük bir ayakla basmanın verdiği özgüveni hissetmesine de yardımcı olacaktır. Kara büyük bir iz bırakmanın ona nasıl hissettirdiğini sorarak duyguları üzerine sohbet edebilirsiniz.

  • Kardan farklı yüz ifadeleri yapabilirsiniz. Arabaların üstünde veya evlerin duvarların duvalarında olan kar birikintilerine elinizle, sopalarla yüz çizerek bunun üzerine konuşabilirsiniz. "Bu araba kendini nasıl hissediyor?", "duvarda şu an bir yüz bize, bakıyor nasıl bir ifade ile bizi izliyor olabilir?", "bu ağaç bir insan olsa nasıl bir yüz ifadesi olurdu?" gibi sorularla oyunu renklendirebilirsiniz.

  • Kardan volkan deneyi yapabilirsiniz. Bunun için kardan bir dağ yapıp zirvesine bir bardak gömmeniz ve içine karbonat koymanız yeterli, karbonata sirke döktüğünüz zaman bir volkan gibi taşacaktır. Yanardağa benzemesi için sirkeden önce bardağın içine boya da koyabilirsiniz.

  • Bir kabın içine bolca kar koyarak evde başka oyuncaklarında yardımı ile (araba, kürek...) bir oyun hazırlayabilirsiniz. Karı taşımak, ölçmek, bir yerde biriktirmek, şekil çıkarmak eğlenceli aktivitelerden olacaktır. Karın evde erime süresi 40-50 dakika arasındadır.



Karla oynamak veya kara dokunmak istemeyen çocuklar için not: Taktil hassasiyeti olan çocuklar kara dokunmakta zorlanabilir. Böyle durumda çocuğu zorlayarak olumsuz deneyimler yaşatmak yerine onun için alternatifler oluşturulabiliriz. Karla dokunsal teması olmasını istemiyorsa eline kürek vererek bir kovaya kar taşımasını isteyebiliriz, fırça vererek boyamasına imkan sağlayabiliriz. Böylece hem çocuğu cesaretlendirmiş hem de anlamlı bir aktiviteyle birçok duyusal alana destekte bulunmuş oluruz. Kürekle taşırken çocuğunuz motor planlama yapacak, kar gibi zor ilerlenen bir yüzeyde yürüyerek vestibüler sistemini geliştirecek, kovayı taşırken ve boşaltırken el-göz koordinasyonunu, proprioseptif sistemini kullanacaktır. Bu şekilde çocuğunuzun taktil diskriminasyonun da gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.












137 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Комментарии


Yazı: Blog2_Post
bottom of page